torsdag 20 mars 2014

Ful-lunch vs. lyx-lunch

Ett klassiskt första tips till den som vill dra ner på sina utgifter är att ta med sig matlåda till jobbet. För mig är det lättare sagt än gjort. Jag har märkt att matlådekulturen skiljer sig åt rejält mellan olika arbetsplatser. På min nuvarande arbetsplats är lyx-lunch-kulturen ganska utbredd och man hamnar snabbt utanför gänget om man sitter med matlåda varje dag istället för att haka med ut på lunch. På tidigare arbetsplatser har det dock varit tvärtom, där har lyxätarna desperat fiskat efter någon att äta lyx-lunch med.

Så för att bara hamna liiite utanför på min arbetsplats och samtidigt spara åtminstone lite pengar så har jag bestämt mig för att försöka hålla mig till ful-lunch varannan dag. På ett arbetsår leder det till följande ungefärliga besparing:

ca 47 arbetsveckor på ett år x 5 dagar ger 235 stycken luncher.
Hälften av dessa, 117 stycken blir ful-luncher.
Räknar med att en genomsnittlig lyx-lunch kostar runt 90 kr där jag arbetar.
En genomsnittlig ful-lunch kostar runt 20 kr när jag lagar mat.
Detta ger en besparing på 70 kr x 117 = 8 190 kr per år.

Över 8 000 kr i besparing och då kan jag äta lyx-lunch varannan dag och bara hamna lite utanför på arbetsplatsen. Som hittat!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar